10. 4. 2011

Japonský čaj

Zelený čaj (japonsky: 緑茶 Rjokuča) je v Japonsku všudypřítomný, bývá nazýván „Japonský čaj“ (japonsky: 日本茶 Nihonča) nebo dokonce jen „čaj“ (japonsky: お茶 Oča) a je téměř jediný druh čaje zde pěstovaný. Druhy tohoto čaje jsou typicky odstupňovány podle kvality a částí rostlin, které byli použity. Existuje mnoho variant jak cenových tak kvalitativních a také řada zvláštních čajů, které jsou mimo toto spektrum. Říká se, že nejlepší japonský zelený čaj pochází z oblasti Udži v Kjótu, kde ve 12. století vznikly první plantáže. Také prefektura Šizuoka je známá svým zeleným čajem. Na rozdíl od čínských zelených čajů se k přerušení fermentace používá horká pára. U hodně čajů je možno si povšimnout travnatou až rybí příchuť která je způsobena hnojením rybami.
wiki

  • sklidim mlade listecky v 1. sklizni - dostanu Sencha
  • kdyz kere zastinim abych podporil tvorbu chlorofylu a dostal jeste lepsi caj nez Senchu a sklidim mlade listecky v 1. sklizni dostanu Gyokuro
  • starsi listecky sklidim ve 2. sklizni a dostanu Bancha
  • pri trideni Senchy a Gyokuro zbyde odpad - Kukicha

Protoze Bancha jako nizsi sorta neni az tak fajn tak se vylepsuje:

  • kdyz Banchu oprazim dostanu Hojicha, nekdy nazyvana Roasted Bancha
  • kdyz do Banchy pridam prazenou ryzi dostanu Genmaicha - moc dobry, zvlast po jidle, doporucuju
  • kdyz Kukichu oprazim dostanu Roasted Kukicha
Další info:

Žádné komentáře: