Rum Botrán Solera 1893 je typ označovaný jako zemědělský rum, který se vyrábí přímo ze šťávy cukrové třtiny (hovoří se o čistém panenském sirupu). Destiluje se metodou označovanou jako kontinuální destilace. Zraje metodou solera ve vypálených sudech z amerického bílého dubu, které byly použity pro výrobu Bourbon whiskey. Část rumů ve směsi (asi 30 %) zraje v sudech po sherry. Průměrná délka zrání je 18 let.
Systém SOLERA se používá především u Sherry. Existují tři stupně.
- Solera, která zraje v dubových sudech nejméně šest měsíců, má nejmenší obsah alkoholu a má jantarovou barvu.
- Solera Reserva zraje více než dvanáct měsíců a má ještě více alkoholu.
- Solera Grand Reserva, která stárne v sudech minimálně tři roky, převážně ale více než deset let.
Solera je vlastně odlití 1/3 obsahu vína z každého sudu vyššího patera do sudu, který je uložen o patro níže a tím se doplní chybějící 1/3 vína, která byla předtím přelita zase z tohoto sudu do níže uloženého sudu s vínem. V podstatě se jedná o kaskádovité, periodické doplnění 1/3 vína vždy do níže uloženého sudu a touto tradiční, originální výrobní procedurou, metodou, se docílí stabilní kvalita sherry.
MK 8/10
Vanoce 2011
Žádné komentáře:
Okomentovat