11. 7. 2012

TOP Alkohol - 11.7.2012 - Auchentoshan 12, Connemara Peated, Tyrconnell, Remy Martin VSOP

Auchentoshan 12 y.o MK 9/10 excellent

 

Hodnocení whisky podle výrobce:
Aroma: creme bruleé, výbuch citrusů a typickou ořechovost a listovost Auchentoshanu.
Chuť: hladká, sladká, s náznakem mandarinek a limetek. 
Dokončení: zázvorové, suché a příjemnou přetrvávající oříškovostí.


 

 

Palírna Auchetonshan byla založena v první čtvrtině 19. století pod jménem Duntocher Distillery, v r. 1834 byla přejmenována na Auchintoshan. V r. 1875 prošla výraznou přestavbou. V březnu 1941 zasáhla sklady palírny německá bomba směřující na loděnice v blízkém Glasgow a téměř milión litrů whisky shořel nebo vytekl do řeky Clyde.
Dnes palírna patří společnosti Morrison-Bowmore, vlastněné japonskou společností Suntory.
V palírně se v současnosti vyrábí 10-,18- a 21-letá whisky a Threewood bez udání stáří. Na trhu jsou i speciální starší ročníky. Whisky se používá i do míchaných, např. Rob Roy.


 

Connemara Peated Single Malt  MK 6/10 PEAT

Hodnocení whisky podle výrobce 

Aroma: kouřová rašelinnost vyvážená se závany medu a sušeného ovoce. Chuť: hedvábně hladká s medově sladkým začátkem, následovaným sladem a ovocem a dávající prostor tělnaté rašelině. 
Dokončení: dlouhé a vítězné s medovými tóny a rašelinným závěrem.

Hodnocení podle M. Jacksona (Whisky Magazin) 
Aroma: úžasně rašelinové a kouřové. 
Chuť: hebká, olejovitá, sladká, parfémová, kouřová.
Dokončení: kouřové, sladce trávové.

Hodnocení podle J. Murraye (Whisky Magazin) 
Aroma: sladké, čistá rašelina, vanilka a květinové tóny - jedna z nejhlubších a nejkomplexnějších irských vůní. 
Chuť: opět velmi sladká, rašelinová, měkce medová a olejovitá, báječně kouřová.
Dokončení: vysychá a trochu získává dubovou kousavost, ale rašelina se valí dál.

Tyrconnell Single Malt Irish Whiskey MK 9/10

Hodnocení whisky podle výrobce:
Aroma: plné a ovocné, citrusovo-kořeněné. 
Chuť: dobře strukturovaná s medovými tóny, šťavnatost pomerančů a citrónů, silný slad vyvážený s olejovitou sladkostí. 
Dokončení: dlouhé, s dominantním sladem.

Hodnocení whisky podle J. MUrraye (Whisky Magazin):
Aroma: čerstvé, sladové a úžasně ovocné - spousta citrusů a stopy jablek. 
Chuť: intenzivní slad s výraznou měděnou bohatostí, kořeněná, vyvážená. 
Dokončení: suché, bez hloubky.

Hodnocení whisky podle M. Jacksona (Whisky Magazin):
Aroma: velmi aromatické, olejovité, ovbilné, suchost jablečných šlupek.
Chuť: lehká, olejovitá, trávová, lehce sladová a koláčová, vanilkově sladká. 
Dokončení: čisté, křehké, náznak uhlí.

Rémy Martin V.S.O.P MK 9/10

Aroma: vanilka, dub, fialky, růže, meruňkový džem, slabě portské, květiny, lískové oříšky, lékořice.

Chuť: hebká, dobře vyvážená, hřejivá. 

 
Nejprodávanější a nejoblíbenější koňak ve své kategorii. V době svého uvedení na trh revoluční produkt, který je dodnes "zákonodárcem kvality" a hvězdou ve své kategorii, podle něhož se posuzují produkty ostatních výrobců. Ve vůni se projevují stopy kandovaného ovoce, chuť je zaoblená a lahodná, plná s příjemnou lehkou ostrostí.

Výroba: Destilací vína vyrobeného z 60 % hroznů vypěstovaných výhradně v oblasti Grande Champagne a 40 % hroznů vypěstovaných v Petite Champagne, které leželo tzv. „na kalech“ v menších bečkách (pojem Fine Champagne znamená směs koňaků výhradně z obou Champagnes, přičemž ty z Grande Champagne musejí převažovat).

Rok založení: 1724, uvedení na trh v třicátých letech 20. století

Kategorie: koňak Fine Champagne

Zrání: Průměrná doba zrání koňaků podílejících se na směsi je 8 let; používají se sudy z limousinského dubu vyrobené ve vlastním bednářství.

Žádné komentáře: