18. 12. 2012

TOPalkohol.cz - 18.12.2012

Angostura 1919  MK 8/10

Aroma:příjemná, nasladlá, koření, vanilka
Chuť:kořenitá, vanilka, v závěru trochu hořkosti
Dozvuk:střední, hořkosladký
Shrnutí:výborný rum

Letopočet v názvu připomíná tragickou událost z roku 1932, kdy se při požáru lihovaru podařilo zachránit pouze jeden jediný sud. Nesl označení 1919. Záměrem „master blendera“ je docílit v této lahvi vlastnosti, které měl destilát v zachráněném sudu.

Tento rum je vyrobený ze směsi rumů vyrobených z melasy, kdy všechny zrály minimálně 8 let v amerických dubových sudech po bourbonu.

Společnost The House of Angostura (také známá pod názvem Angostura Limited) sídlí na Trinidadu a Tobagu.
Jde o největšího producenta rumu v tomto ostrovním státě v Karibském moři při severním pobřeží Jižní Ameriky. Společnost byla založena kolem roku 1830 ve Venezuele německým lékařem Johannem Siegertem. Jeho syn, který firmu převzal, ji následně v roce 1876 přesunul do Port of Spain na Trinidadu. Kromě výroby rumu produkuje i nápoj zvaný Angostura bitter, alkoholický nápoj řadící se mezi kořeněné bittery a rumy. Má červenohnědou barvu, kterou získal z kůry pomerančů, z hořce a anděliky, hřebíčku, muškátového květu, kardamonu, galgantu a skořice. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 40% až 48%. Vynálezcem tohoto nápoje byl právě doktor Johann Siegert. 


Famous Grouse 0.05l  MK 8/10 

- jemně nahořklý dozvuk
- příjemně pitelná Blended Scotch Whisky
Kategorie: Blended Scotch Whisky
Výroba: smícháním několika desítek Single Malt Scotch Whisky (mj. Macallan, Highland Park, Tamdhu) s několika značkami Grain Scotch whisky.
Zrání: Sladové komponenty směsi zrají deset i více let v sudech různého původu, Macallan například v sudech, jež sloužily k výrobě sherry oloroso; obilné whisky zrají nejméně 30 měsíců; po smíchání všech whisky se směs oddává „svatbě“ – několikaměsíčnímu uležení před lahvováním.
Hlavní znaky: ve Skotsku samotném nejoblíbenější, a tedy i nejpitější Blended Scotch Whisky tmavě hnědé barvy, lehkého až středně plného těla, jemné a jen nepatrně rašelinné chuti se sladkými tóny a příjemným dozníváním na patře.


Wild Turkey 0.05l  MK 6/10 - asi ne

Při výrobě Wild Turkey je pečlivě dodržován ideální, mírně nadpoloviční poměr kukuřice, stejně jako kvalita a původ ostatních surovin – vody, sladového ječmene, žita a kvasnic z vlastní produkce. Destilát pak osm let dozrává v nových sudech z bílého dubu. Je nejlepší čistý nebo s kostkou ledu, perfektní je také smíchaný s colou. 
Wild Turkey získal několikrát významné ocenění „nejlepší světový bourbon“.




Žádné komentáře: