Angostura 1919 MK 8/10
Aroma: | příjemná, nasladlá, koření, vanilka |
Chuť: | kořenitá, vanilka, v závěru trochu hořkosti |
Dozvuk: | střední, hořkosladký |
Shrnutí: | výborný rum |
Letopočet v názvu připomíná tragickou událost z roku 1932, kdy se při požáru lihovaru podařilo zachránit pouze jeden jediný sud. Nesl označení 1919. Záměrem „master blendera“ je docílit v této lahvi vlastnosti, které měl destilát v zachráněném sudu.
Tento rum je vyrobený ze směsi rumů vyrobených z melasy, kdy všechny zrály minimálně 8 let v amerických dubových sudech po bourbonu.
Společnost The House of Angostura (také známá pod názvem Angostura Limited) sídlí na Trinidadu a Tobagu.
Jde o největšího producenta rumu v tomto ostrovním státě v Karibském moři při severním pobřeží Jižní Ameriky. Společnost byla založena kolem roku 1830 ve Venezuele německým lékařem Johannem Siegertem. Jeho syn, který firmu převzal, ji následně v roce 1876 přesunul do Port of Spain na Trinidadu. Kromě výroby rumu produkuje i nápoj zvaný Angostura bitter, alkoholický nápoj řadící se mezi kořeněné bittery a rumy. Má červenohnědou barvu, kterou získal z kůry pomerančů, z hořce a anděliky, hřebíčku, muškátového květu, kardamonu, galgantu a skořice. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 40% až 48%. Vynálezcem tohoto nápoje byl právě doktor Johann Siegert.
Famous Grouse 0.05l MK 8/10
- jemně nahořklý dozvuk- příjemně pitelná Blended Scotch Whisky
Kategorie: Blended Scotch Whisky
Výroba: smícháním několika desítek Single Malt Scotch Whisky (mj. Macallan, Highland Park, Tamdhu) s několika značkami Grain Scotch whisky.
Zrání: Sladové komponenty směsi zrají deset i více let v sudech různého původu, Macallan například v sudech, jež sloužily k výrobě sherry oloroso; obilné whisky zrají nejméně 30 měsíců; po smíchání všech whisky se směs oddává „svatbě“ – několikaměsíčnímu uležení před lahvováním.
Hlavní znaky: ve Skotsku samotném nejoblíbenější, a tedy i nejpitější Blended Scotch Whisky tmavě hnědé barvy, lehkého až středně plného těla, jemné a jen nepatrně rašelinné chuti se sladkými tóny a příjemným dozníváním na patře.
Wild Turkey 0.05l MK 6/10 - asi ne
Při výrobě Wild Turkey je pečlivě dodržován ideální, mírně nadpoloviční poměr kukuřice, stejně jako kvalita a původ ostatních surovin – vody, sladového ječmene, žita a kvasnic z vlastní produkce. Destilát pak osm let dozrává v nových sudech z bílého dubu. Je nejlepší čistý nebo s kostkou ledu, perfektní je také smíchaný s colou.
Wild Turkey získal několikrát významné ocenění „nejlepší světový bourbon“.
Žádné komentáře:
Okomentovat