4. 10. 2012

Belgické speciály - Trappist Beer


Trappist (klášterní)

Klášterní piva (trapistická) se vyrábějí pouze v sedmi mnišských klášterech v Belgii (1 v Nizozemí). Každé trapistické pivo musí podléhat přísným kontrolám – musí být uvařeno trapistickými mnichy nebo alespoň pod jejich kontrolou v jejich opatstvích, pivovar musí být závislý na klášteru, firemní kultura se musí řídit přísnými pravidly řádu a větší podíl ze zisku musí být věnován na dobročinné účely. Klášterní piva jsou svrchně kvašená, zpravidla s vyšším obsahem alkoholu, jejichž výroba trvá dva až tři měsíce a sekundární kvašení probíhá povětšinou v lahvích. Charakterem se blíží belgickým pivům typu Ale či ječným vínům.
14 trapistických klášterů – 11 belgických (počítaje i 5 ženských ), 2 holandské a 1 německý, vytvořilo mezinárodní trapistické sdružení (International Trappist Associaotion) a jeho prostřednictvím nabízí své výrobky pod společným šestiúhelníkovým logem „Authentic Trappist Product“, tedy „autentický, pravý trapistický výrobek“. 
Toto označení je oprávněno nést pouze sedm značek piva z celého světa. Všechny pochází z Belgie a Nizozemí: z klášterů Achel, Westmalle, Rochefort, Orval, Chimay, Westvleteren a La Trappe.

LA TRAPPE DUBBEL 7% - MK 8/10

LA TRAPPE QUADRUPEL 12%

ACHEL BLOND

ACHEL BRUIN - MK 8/10


CHIMAY BLAUW - MK 9/10

CHIMAY ROOD - MK 8/10

CHIMAY TRIPLE - MK 9/10

ORVAL - MK 9/10

Orval, řadící se mezi trappistická piva, je vařen v nejstarším klášterním pivovaru, založeném již v 11. století.  Jedná se o pivní speciál, který pochází z trapistického kláštera v provincii Luxembourgh.



Orval lze charakterizovat jako světlý speciál zlatě oranžové barvy, svrchně kvašené, nefiltrované. Pivo je po běžném chmelovaru ještě při kvašení ochmelováno za studena, čímž dociluje báječného chmelového aroma. Polodivoké kvasinky dodávají chuti tohoto speciálu lehké výrazné tělo a v doznívání svěží nakyslost. Speciál Orval Trappist Ale je nazýváno “královnou trapistů” a odborníky velmi ceněno, stejně jako skutečnými znalci.



Za zmínku jistě stojí také fakt spojující belgický Orval s českým královstvím. V klášteře Orval je totiž pohřben Lucemburský vévoda Václav, bratr českého krále a císaře Karla IV.


ROCHEFORT 10 - MK x/10
ROCHEFORT 6 - MK 9/10
Trapistické   pivo  barvy podzimního listí, načervenalé s lehce kořeněnou vůní a intenzivní chutí karamelu a ovoce a rozinek. Vaří se většinou jen jednou ročně a je velmi vzácně k dostání.

WESTMALLE DOUBLE - MK 9.5/10
Westmallský Dubbel – trapistické pivo měděné barvy, které prochází druhotnou fermentací v lahvi. Pivo zakrývá krémová pěna s vůní sladu, jež na sklenici vykresluje nádhernou krajku. Jeho chuť je bohatá a komplexní, ovocná a kořeněná s koncem, který v ústech zanechává čerstvou hořkost. Toto pivo vyvážené kvality a jemnosti doznívá dlouze a suše.


WESTMALLE TRIPEL - MK 9/10

Jedná se o ""ale"", klášterní trapistický tripel. Tento zlatý ležák je vyráběn mnichy v klášteře v provincii Antverpy ze tří sladů. Je typickým představitelem tohoto druhu piva, se zlatou barvou, souzvukem síly a pitelnosti a komplexnosti vůně a chuti. Vyznačuje se svěží vůní žateckého chmele a ovocnou příchutí pomerančové kůry se stopami bylinné hořkosti při doznívání.

LINDEMANS FARO 16° - MK 3/10

Tak tenhle Lambic mi teda moc nesednul :-(

LINDEMANS GUEUZE 14° - MK 3/10

... a tenhle Lambic mi teda taky nesednul :-(

DUFF BEER PREMIUM LAGER

Duff Beer je fiktivní pivo ze seriálu Simpsonovi. Pivo Duff začal vyrábět australan Lion Nathan v 90. letech. V dnešní době se pivo DUFF stáčí v 5 pivovarech: v Německu, Austrálii, Mexiku, Irsku a Španělsku.
Pivo Duff se k nám dováží z německého Klášterního pivovaru Eschweger, který má už dlouholetou tradici, ale pivo Duff zde začali vyrábět teprve nedávno. Pivo se vyrábí podle tzv. "Německého zákona o čistotě piva". To zaručuje výbornou kvalitu piva, a taky skvělou chuť.

Pivo Duff Beer je 13° pivo s 4,7% alkoholu.
Tohle pivo jsem objednal jen a pouze kvůli tomu, že ho furt pije Homer Simpson :-)
... ale nic moc - MK 4/10

Žádné komentáře: