11. 11. 2013

BrewDog - pivní revoluce

Pivovar Brewdog funguje od roku 2007. V tu chvíli to vlastně nebyl na slovo vzatý pivovar, leč vidina dvou mladých floutků ze Skotska, Jamese Watta a Martina Dickieho, která se teprve měla stát skutečností. Jejich začátky vypadaly vskutku punkově - pivo vařili v tancích, které spíš připomínaly bojlery na teplou vodu, láhve plnili ručně, distribuční síť tvořilo pár supermarketů, které byly nedaleko a logistika fungovala principem „pojedu starou dodávkou, někde zastavím a když někdo půjde kolem, nabídnu mu pivo“. Hlavním úkolem bylo v lidech vzbudit stejné nadšení pro netradiční přístup k pivu, jako měli sami Martin s Jamesem.  Byla to dřina, ale brzy začala nést první ovoce.
Pivo Brewdog se dostalo do povědomí lidí, tým Brewdogu se rozšiřoval, zisky se pomalu ale jistě zvedaly. Nezvedaly se však natolik, aby si kluci vydělali na vlastní pivovar. Sami nevědí jak, ale podařilo se jim přesvědčit banky, aby jim půjčili peníze na nové nerezové pivní tanky a pořádnou stáčecí mašinu. V tom momentě se rozjel pivní kolotoč – uvařili, v té době na britských ostrovech nejsilnější, pivo Tokyo, jali se exportovat do Ameriky, Švédska a Japonska a už po druhém roce svého působení se stali největším nezávislým skotským pivovarem.

O rok později v roce 2009 už měla firma Brewdog všechny půjčky zaplacené, měla 24 zaměstnanců a velké nerezové tanky, které se ani nevešly pod střechu jejich pronajaté haly. Jejich dalším správným krokem byla realizace nabídky „Equity for punks“, čímž si lidé mohli koupit kousek firmy, rozumějme akcie. A jako by toho pro ten rok nebylo málo, bylo tímto na ostrovech již dobře známým pivovarem uvařeno nejsilnější pivo světa Tactical Nuclear Pinguin s monstrózními 32% alkoholu. Tento počin vzbudil v lidech nejen na ostrovech, ale po celém světě, vlnu zvídavosti. Pivaři ze všech koutů světa chtěli vědět a hlavně ochutnat, co že to ten Skot vlastně dělá.

V roce 2010 už nápady Brewdogu neznaly mezí, čemuž nasvědčuje fakt, že tento pivovar uvařil 55% pivo, jehož láhev byla zabalena do kůže veverek, které byly nalezeny vedle silnice mrtvé po zásahu autem. Toto pivo se rázem stalo nejdražším pivem na světě. Pivovar chrlil bombu za bombou, hlásal k pivní revoluci, jejímž úhlavním motivem bylo pivo pro punkáče – Punk IPA. Lid, lačný po pivních speciálech, po Brewdogu šílel, proto Jamese a Martina napadla opět brilantní myšlenka – otevřít ve velkých městech po celé Británii Brewdog bary, kde by se podávalo pouze jejich pivo. První bar byl otevřen v domácím městě Aberdeen, následovali však další v Edinburghu, Glasgowe, Camdenu a dalších.

V roce 2011 vyvolal Brewdog pozdvižení, když přijel na otevření jednoho ze svých barů vojenským tankem. Naštěstí neměl nabito ostrými střelami země-vzduch, ale jen pivními plechovkami s pivem Punk IPA. Symbolicky možná proto, aby to prostě do těch lidí bouchnul hlava nehlava. Což se mu vlastně povedlo v průběhu roku, protože znova vypustil na akciový trh kus své firmy a „Equity for punks vol.2“ měla ještě větší finanční úspěch než ta první. Rodina akcionářů se rozrostla na 6567 hlav a přinesla firmě více než 2,2 milionů Liber.

S takovým kapitálem již Brewdog neváhal a v roce 2012 postavil svůj vlastní pivovar ve měste Ellon, které je ještě více na sever než Aberdeen. Neznamená to však, že by pivovar šel k ledu a už si dobrovolně přichystával eskymácký pohřeb, právě naopak! Pivovar Brewdog byl oceněn týdeníkem The Sunday Times cenou za nejrychleji rostoucí „food and drink“ společnost na Britských ostrovech. Aby ne, když jejich zisky rostli v posledních letech rok od roku o 200%. Svědčí o tom také celkem 10 otevřených Brewdog barů a produkce piva čítající 36 500 Hl.

Nyní je rok 2013 a my, pivní punkáči, bedlivě sledujeme kroky Brewdogu a prožíváme stejnou euforii, kterou prožívá James, Martin a vůbec celý Brewdog tým, když milují chmel a žijí svůj sen. Vytáhli do boje proti průmyslově vyráběným pivům a my je doprovázíme na jejich cestě střední Evropou. Přidejte se k nám, k pivní revoluci!!


Brew-Dog.cz - pivní revoluce - velkoobchod - maloobchod

Žádné komentáře: