18. 9. 2011

Jetřichovice - Na Tokáni - Doubice (17.9.2011) cca 12 km

Výškový profil trasy

Mariina skála, neboli též Mariina vyhlídka představuje jednu z nejhezčích skalních vyhlídek v národním parku České Švýcarsko. Jedná se o pískovcový skalní výběžek nad obcí Jetřichovice, tyčící se v nadmořské výšce 428 m. Na vrcholu skály je pro turisty vybudován dřevěný altánek, odkud se nabízí impozantní panoramatické výhledy na rozlehlé lesy, skály a kopce Českého Švýcarska.

Další oblíbená vyhlídka Vilemínina stěna (439 m n. m.) byla pojmenována po Vilemíně, manželce knížete Rudolfa Kinského. Také na tomto místě stával kdysi altán.


Rudolfův kámen - Vyhlídka byla postavena stejně jako Mariina a Vilemína vyhlídka rodem Kinských v 1. polovině 19. století.  Dříve byla vyhlídka nazývána Vysoký kámen, pro svoji výraznost mezi skalami kousek od Jetřichovic. Z vrcholu je hezký výhled na skalní město a široké okolí.


Na Tokáni je bývalá hájovna a skupina srubů v alpském slohu v Národním parku České Švýcarsko, asi 3 km na sever od Jetřichovic.

Skalní průrva Úzké schody se nachází nedaleko chat Na Tokání u Jetřichovic.
V 19. století byly Úzké schody iniciativou majitele českokamenického panství Ferdinanda knížete Kinského zpřístupněny schodištěm. Výstup je po schůdcích a žebříkách.


Žádné komentáře: