26. 9. 2011

Jak zamezit opakující se instalaci ovladačů v XP


Jak zamezit opakující se instalaci ovladačů v XP — CHIP online - Hardware, software, internet

Při startu počítače se pokaždé stane, že Windows XP nabízí instalaci některých hardwarových komponent. Instalace proběhne bez problémů, zařízení pracuje, příště se však situace znovu opakuje.

Při vzniklém hardwarovém problému (hardwarovém konfliktu) se zřejmě podíváte do Správce zařízení. Zde ale nemusíte žádný problém odhalit – neobjeví se zde žádný otazník se žlutým vykřičníkem, signalizující problém s ovladači nebo nekompatibilitu, ani značka stop, která naznačuje nekompatibilitu nebo chybějící zdroje. V tomto případě je hlavní příčinou problému špatně „zapamatovaný“ stav instalace.
Windows XP si ukládají informace o nově rozpoznaném zařízení v dočasném souboru. Běžně se pak tato data po úspěšné instalaci odpovídajících ovladačů vymažou. Pokud ale při tomto postupu Windows selžou, jako se to například stalo v tomto případě, můžete svému systému pomoci. Otevřete složku „INF“ v adresáři Windows. Potom přejmenujte soubor „cache.1“, který zde najdete, například na „cache.old“. Následně restartujte operační systém. Přejmenováním souboru zajistíte, že si Windows XP znovu vytvoří informace o stavu připojených zařízení. Pokud půjde vše dobře, Windows nastartují bez otravných hlášek a veškerý hardware bude fungovat, můžete složku „cache.old“ vymazat.

Žádné komentáře: